Realizujemy nasze przedsiewzięcie

Zespół smerficzki z Gimnazjum w Cieszkowach w kursie „Zarządzamy własnymi zasobami” pracując w module 2 dotyczącym przygotowania przedsięwzięcia dla społeczności lokalnej zaplanował warsztaty dotyczące zdrowego żywienia oraz racjonalnego gospodarowania żywności bez marnotrawienia. Teraz nadszedł czas na realizację pomysłu.

 

W poprzednim tygodniu zrealizowaliśmy nasze przedsięwzięcie z I części projektu. Naszym zadaniem było przekonać uczniów do zdrowego odżywiania się. Na początku realizowania przedsięwzięcia poprosiliśmy wszystkich uczniów naszej szkoły do wypełnienia ankiety. Tematem naszych pierwszych spotkań z uczniami było: Jedzenie na urodę i myślenie. Przedstawiliśmy młodzieży z naszej szkoły  co wpływa na mózg, oczy, skórę i cerę, itp. Z tej lekcji wynieśli dużo informacji o naszym odżywianiu się. Lekcja przebiegła nam bardzo miło.

 

Kolejnym tematem naszych spotkań było : Smacznie i zdrowo - Gotuj z pełną głową. Na tej lekcji pokazaliśmy uczniom, że jemy także oczami. Dowiedzieli się w jaki sposób można bawić się jedzeniem. Omawialiśmy na lekcji jak powinniśmy gotować, jakich tłuszczów używać by było zdrowo. Ostatnia lekcja związana była  z marnowaniem żywności. Opowiedzieliśmy, w jaki sposób marnujemy żywność  oraz ile ton żywności marnuje się w ciągu roku w Polsce, Europie i na świecie. Podaliśmy schemat, w jaki sposób można zmniejszyć marnowanie żywności.  Wytłumaczyliśmy,  czym są  banki żywności. Na koniec lekcji rozwiązywaliśmy wspólnie krzyżówkę podsumowującą nasze wszystkie spotkania. Niespodzianką na koniec naszych zajęć była degustacja. Sami przygotowaliśmy takie smakołyki jak : ciastka owsiane, batoniki musli, ciasto marchewkowe, babeczki z płatkami owsianymi itp.

 

Planujemy  jeszcze przygotować ogólną degustację w szkole, na którą uczniowie będą mogli przynieść  co tylko będą chcieli oraz przedstawienie oparte na tematyce ,,Żyj smacznie i zdrowo".

 

Podsumowując nasze spotkania z młodzieżą doszliśmy do wniosku, że takie  lekcje są bardzo potrzebne, uczniowie uczą się dużo na temat zdrowego odżywiania się oraz urozmaicają swoją dietę. Potrafiliśmy zrealizować nasze przedsięwzięcie z  I części projektu   ,,w realu", dzięki wiedzy zdobytej w II module. Dzięki wiedzy, które zdobyliśmy w kursie z łatwością zaplanowaliśmy harmonogram przedsięwzięcia, budżet i reklamę. Cieszymy się że możemy wykorzystywać wiedzę zdobytą w programie Młodzi przedsiębiorczy  w praktyce.

 

Zespół Smerficzki, Gimnazjum im. Armii Krajowej w Cieszkowach

 

oprac. MaŚ